Ne postoji gotovo ni jedan sport koji je toliko zanimljiv i slojevit, kao ritmička gimnastika. Ona je uzbudljiva, izazovna i zabavna ali i veoma korisna. Ritmička gimnastika je zabavna jer pruža mogućnost kombinovanja na hiljade pokreta, nota i rekvizita koji se spajaju u jednu koreografiju, pa ritmičke gimnastičarke mogu ravit samo svoje umetničke kreacije, tako da im ovaj sport nikada ne dosadi.


Sa druge strane ritmička gimnastika nije samo zabavna, već je i veoma dragocena jer razvija fokus, disciplnu, upornost koje su ključne za sve životne oblasti, a kada ih devojčice usvoje kao sasvim mlade, one to prenose i u buduće na sve aspekte života i takođe veoma često ostvaruju izvanredne rezultate i na ostalim životnim poljima.


Ritmička gimnastika je popularna kod devojčica zato što razvija stil eleganciju i gracioznost što je osnovna karakteristika ženstvenosti a devojčicama je jako važna, još u najranijem uzrastu. Svi ti kostimi, lepe frizure i graciozne koreografije poput magneta privlače devojčice da se zaljube u ovu vrstu sporta. Ipak, ritmička gimnastika je i izazovna, zato što podrazumeva balansiranja na više polja. Potrebno je misliti na pokrete, držanje, fokus tokom pravilno izvođene vežbe, na rekvizite koji se koriste, ali i na sam vizuelni utisak koji se ostavlja. Sve to pravi veliki pritisak na devojčice, naročito kada uđu u svet takmičenja i većih rezultata.


Za uspeh u ritmičkoj gimnastici potrebno je puno sati rada, ponavljanja, uvežbavanja, fokusa, kao i zdravih životnih navika zdrave ishrane, trennga, vođenja računa o telesnoj mai, fizičkoj spremnosti i urednom životu. Sve su to izazovi koje jedna devojčica mora da svalada ukoliko želi da ostvari bilo kakav rezultat u ritmičkoj gimnastici. Izazovi postaju većii, što su ciljevi veći, pa se oni povećavaju sa godinama odnosno nivoima takmičenja.Submit Your Comment