Pored sportske gimnastike koja sve više uzima maha na našim prostorima, sve veći broj dece, odnosno devojčica se opredeljuje za disciplinu koja spaja lepotu, gracioznost, ritam i muzikalnost – ritmičku gimnastiku. Kao jedna od 7 grana gimnastike, ritmička gimnastika predstavlja izvođenje vežbi na parteru uz korišćenje gimnastičkih rekvizita.

Disciplina svojstvena pre svega ženskom polu zbog doze elegancije koju zahteva, čini da gimnastičarka naizgled jednostavnu vežbu sa lakoćom pretvara u senzaciju. Od 1984. godine kada je ritmička gimnastika postala olimpijski sport sve više mališana pokazuje interesovanje za bavljenje ovim sportom. Dobijajući na svojoj popularnosti ritmička gimnastika predstavlja idealan put da svojoj maloj princezi omogućite da izraste u spretnu i okretnu mladu damu.

Pokreti koji su prisutni prilikom izvođenja vežbi ritmičke gimnastike podsećaju na klasičan balet, a u kombinaciji sa brzi i sporijim ritmovima muzike, čine da se osećate kao u pozorištu dok posmatrate predivnu predstavu u kojoj dominiraju graciozni pokreti. Zahtevni gimnastički elementi dobro ukombinovani sa muzičkom pratnjom, čine da ritmička kompozicija koja je pred Vama jednostavno postane živa i stvarna.
Ritmička gimnastika se preporučuje devojčicama već od navršene 3-4 godine života. Brojne vežbe koje se podrazumevaju pod pojmom ritmičke gimnastike imaju za cilj ispravljanje kičme kod dece i sprečavanje defrmiteta, ravnih stopala, kao i jačanje mišića duž tela. Dete koje se od najranijeg doba bavi ritmičkom gimnastikom razvija osećaj za lepo i svoje pokrete usmerava ka istom.

Takođe ritmička gimnastika je preporučljiva deci iz razloga što utiče na njihovu bolju koncentraciju, stvaranje osećaja ravnoteže, pravilnog držanja tela i izdržljivosti istog. Osim toga ritmička gimnastika daje svoj doprinost i pravilnom psihičkom razvoju deteta, jer isto uči istrajnošću, upornošću i nepokolebljivošću. 

Dete koje od malih nogu nauči da veruje sebi i u sebe, u znatnoj je prednosti nad drugom decom, nezavisno od izazova pred kojim se nalazi.

Submit Your Comment