Kada je razvoj dece u pitanju, mnogo roditelja smatra da je sport izuzetno važan u njihovom odrastanju, na fizičkom ali i psihičkom planu. Obično je slučaj da deca obožavaju sport i jedva čekaju da idu, ali deešava se da deca odbijaju i pružaju otpor prema sportu i da ne žele da idu, što je veoma veliki gubitak za razvoj njihovog tela i duha i socijalizaciju sa drugarima.


Ukoliko vaše dete ne želi da trenira i to jasno pokazuje, da li bi trebalo da ga terate ili ne? Odgovor zavisi od brojnih faktora, pre svega treba pronači uzrok u detetu ali i sportu. Pre nego što odlučite da naterate svoje dete da na silu ide na sport, trebalo bi da otklonite sve potencijalne uzroke koji dovode do odbijanja treniranja ali i da ispitate detetove motive, pa tek onda donesite odluku.


Razvoj tehnologije, doneo je mnoštvo igrica koje imitiraju stvarni život, između ostalog i sport. Na ovaj način dete “trenira” sport online i veoma lako ostvaruje uspeh bez truda. Ovo daje lažnu sliku uspeha. Dete samtra da je već uspelo tako što je uspešno prešlo igricu, a nije moralo da se previše trudi, pa mu trening u realnom životu deluje suviše naporno, zbog čega ono odbija da trenira.


Lažni uspeh u virtuelno svetu je veoma opasan, jer stvara lažnu sliku da je uspeh lako postiči u samo par sati i da za veliki uspeh nije potrebno truditi se i trenirati mesecima i godinama. Nakon što oseti pravi trening u realnom životu, dete uviđa da je treniranje u realnosti mnogo teže od onog u igricama i da nije tako jednostavno dati koš ili gol, pa prebrzo odustaje, naročito ako su igrice bile prvi model koji je upoznao.


Na prvom mestu potrebno je utvrditi da li dete ne želi da trenira određeni sport ili ne želi ni jedan sport. Ako vi kao roditelj forsirate određeni sport ili grupu sportova, a dete ne želi da trenira i nema afiniteta, onda bi vi trebalo da promenite pristup i da mu dopustite da sam izabere sport koji mu najviše odgovara.

Takođe, ukoliko smatrate da vašeg mališana stidljivost sprečava da trenira, onda je skroz u redu, da ga upišete na sport i insistirate da ide, dok se ne oslobodi. Sport je veoma važan, ne samo za fizički, već i za psihički i socijalni razvoj dece, zato bi trebalo da proneđete način da vaše dete sa radošću odlazi na sport, dok sam odabir i postignuti rezultati nisu najvažniji.


 Mnogo dece oseća pritisak da ne može da stigne do takmičarskog dela, a ako stigne do takmičenja oseća pritisak da pobedi, zato je važno da ne postavljate suviše velika očekivanja, već da budete zaovoljni i samom činjenicom da vaše dete na zdrav način provodi slobodno vreme. Pružite mu ljubav i podršku i ono će samo poželeti da krene u nove pobede.


Pošaljite komentar