Koje je najbolje doba za početak ritmičke gimnastike?

Idealno doba je da dete već sa 5-6 godina za počne sa ritmičkom gimnastikom. Na ritmičku gimnastiku pretežno idu devojčice, ali je svaka škola ritmičke gimnastike otvorena i za dečake. U nekim  školama postoje grupe i za sasvim malu decu od 3-5 godina, ali vrhunski strunjaci za razvoj dečije psihologije, smatraju da je to još uvek neadekvatan uzrast, te da deca u tom uzrastu nisu spremna da prate instrukcije starijih i grupu u celini.

Međutim, devojčice takođe mogu početi da se bave gimnastikom ranije ili kasnije. Mala gimnastika je namenjena deci od 3-5 godina i predstavlja dobar početak za razvoj osnovne koordinacije i motoričkih veština.    

Da li je ritmička gimnastika jednostavna?

Ritmička gimnastika zahteva skakanje, savijanje, okretanje, plesanje, žongliranje sa rekvizitima u ritmu muzike, te je jedan od najzahtevnijih sportova. Naravno, u skladu sa uzrastom i nivoom znanja, deca napreduju pod vođstvom trenera koji ih usmeravaju. Iako koreografija koju izvode ritmičke gimnastičarke izgleda lako, iza toga stoje godine i godine vežbanja i rada.

Može li se početi sa treniranjem i u tinejdžerskom uzrastu?

Ritmička gimnastika je sport sa kojim devojčice počinju vrlo rano i to iz više razloga. Pre svega razvijaju fokus, disciplinu, motoriku, eleganciju, koja ih prati celog života, a obično u kasnim tinejdžerskim godinama stiču pravo da se takmiče na Olimpijskim igrama i drugim velikim takmičenjima.

Svako dete je svet za sebe i postoji velika razlika u interesovanjima dece, njihovom uzrastu ali i spremnosti da ulažu u određeni sport.

Neka deca žele samo rekreativno da se bave ritmičkom gimnastikom, kako bi poboljšala svoju koordinaciju i fleksibilnost, a neka deca otkriju da imaju dar za ritmiku i imaju veće ambicije. Za rekreativnu gimnastiku možete početi i u tinejdžerskom uzrastu, dok za profesonalno bavljenje i takmičenje u ritmici, važno je da dete krene što ranije sa treninzima, Iapk, uvek postoji izuzetak. Postoje posebno nadarena deca koja ritmiku mogu savladati za mnogo kraće vreme, imaju urođenu gipkost, fokusirana su i veoma brzo prelaze nivoe, tako da čim steknu uslove prelaze na takmičenja na svetskom nivou.

Zato postoji samo preporuka, kada bi trebalo da upišete svoju devojčicu na ritmiku, kako bi ona ostvarila najbolje moguće rezultate.

Ipak, čak iako ne vaša devojčica nema ambicija za profesionalno bavljenje ritmikom, ona će joj pomoći da se psihofizički razvije u disciplinovanu i fokusiranu individuu, sa posebnom elegancijom i gracioznošću koju ovaj sport nosi sa sobom.

Pošaljite komentar