U prethodnom tekstu smo se bavili pozitivnim uticajem sporta na psihu dece. Naravno, taj kratak tekst nije dovoljan da objasni sve benefite za psihološki razvoj. Uzmimo za primer decu kojoj nedostaje samopouzdanje. Ona sumnjaju u to koliko su dobra u nečemu ili u svemu, misle da su vršnjaci sposobniji i bolji od njih i slično.

Najbolji način da ih u to razuverite, jeste da se sami uvere koliko i šta mogu. Potrebno je da kroz primer i sopstveno iskustvo shvate, da nijedan uspeh ne dolazi preko noći, jer da je tako, on onda ne bi ni bio vredan. Za sve je potrebno uložiti vreme, volju, napor i trud, i onda uspeh sigurno neće izostati. Ritmička gimnastika uči devojčice da prevazilaze sopstvene granice i da učine nešto za šta su mislile da je nemoguće.

Kada shvate da mogu i da su jednako dobre ili i bolje od ostalih, tada i samopouzdanje raste, postaje veće iz dana u dan, a to je temelj na kome počivaju i svi ostali uspesi u životu. Ne postoji nijedan čovek koji je uspašan u poslu, u porodici ili bilo čemu čime se bavi, ako nije samopouzdan.

 

Pošaljite komentar