U prethodnim delovima tekstova o tome kako da se motiviše nezainteresovano dete za sport, kako bi i samo rado prihvatilo odlaske na treninge, bavili smo se zdravstvenim i estetskim aspektima na koje bi trebalo obratiti pažnju.

Primera radi, detetu bi trebalo reći da je sport izuzetno važan za pravilan rast i razvoj, i da ne moraju svi da postanu jednoga dana profesionalci. Naprotiv, dovoljno je da se sport trenira rekreativno, a sve u svrhu pravilnog razvitka tela, ali i psihe.

Kada kažemo da sport ima pozitivan uticaj na psihu, na šta tačno mislimo? Pre svega, redovni odlasci na trening stvaraju zdravu naviku da poštujemo svoje obaveze i da ih na vreme izvršavamo. Dalje, treninzi i ponavljanje vežbi koje dovode do savršenstva, pokazuju nam da nijedna prepreka u životu nije nesavladiva, samo ako se dovoljno potrudimo. To znači, uz pomoć sporta preskačemo i svoje vlastite granice, dakle, prevazilazimo limite svojih mogućnosti, tako što ulažemo dodatni trud i napor.

Cilj gimnastike i jeste da se vežba izvede besprekorno i bez greške, a kada se to postigne, onda je osećaj zadovoljstva zaista neopisiv, posebno kada se uzme u obzir koliko se dete trudilo da to postigne i na kraju je uspelo!

Pošaljite komentar