Može li se dete baviti ritmičkom gimnastikom i pored nekog drugog sporta?

 

Ritmička gimnastika je toliko slojevit sport i baš iz tog razloga je omiljen među devojčicama, On pruža mogućnost treniranja celog tela, a pored fizičke snage i vretenastih mišića, razvija se i posebna elegancija u pokretu, što je veoma važno za stav devojčica.

Pored fizičkog dela, graciouznosti i elegancije, kao i beskrajno kreativnog dela, kada je kombinovanje poketa sa muzikom u pitanju, ritmička gimnastika razvija i fokus i disciplinu, zdrave radne navike, koje su kasnije veoma značajne kroz život i karijeru.

Kada sagledamo umetnički, zdravstveni, psihološki i kreativni apekt, možemo da kažemo da je ritmička gimnastika jedan od najslojevitijih i nalepših sprtova za devojčice. Naravno ritmička gimnastika je i ples i igra i balet, ali i klasične gimnastičke vežbe, istezanje i trening, pa možemo reći da su to tri ili više sportova, spojeni u jedan. Baš zato je velika veravotnoća, da će vaša devojčica biti opčinjena ritmičkom gimnastikom, te da neće želeti da trenira druge sportove istovremeno. Ali uvek postoje primeri, gde su deca veoma radoznala i imaju energije da se pored ritmičke gimnastike, bave i drugim sportovima. To nije štetno, mada ritmička gimnastika zahteva veliki trud i fokus, naročito, kada ona preraste u nešto malo više od samog rekreativnog treninga i pređe u takmičarski deo.

Zato, možemo reći da nije zabranjeno, čak je i poželjno trenirati više sportova, ali da je ritmička gimnastika jedan od najsloženijih i najzanimljivijih sportova, koji će, sasvim sigurno dugo držati pažnju vaše devojčice.

Vremenom će se iskristalisati interesovanja vašeg deteta, ali morate voditi računa da ne dođe do prezasićenja, jer je ritmička gimnastika, sama po sebi zahtevna i složena. Najčešće devojčice odaberu samo nju, jer u njoj pronađu sve one delove koji su im važni.


Submit Your Comment