Ne postoji ni jedan zvaničan dokaz da su deca koja se bave sportom uspešnija, niti je bavljenje sportom, preduslov za apsolutni uspeh na svim poljima, ali niko ne može da opovrgne činjenicu da bavljenje sportom, kod deteta razvija mnogo lepih i važnih veština, koje su presudne za uspeh u poslu ili u emotivnim i socijalnim vezama.

Prednost bavljlenja sportom je mnogo više od kreiranja zdravog, lepog i jakog mišićavog tela, koji je svakako odlična baza za putovanje kroz život. Deca su samim tim što se redovno bave sportom, uspešnija od dece koja to nisu, ali samo bavljenje sportom nije u vezi sa ostvarenim uspehom na drugim poljima.

Deca razvijaju korisne i preko potrebne veštine, koje su veoma važne, kako u razvoju karijere i na poslu, tako i u odnosima sa drugima.

Baveći se sportom, deca postaju aktivnija, a to se preliva i na druga polja. Aktivna deca su zdravija, brže razmišljaju, bolje se snalaze u stresnim situacijama i u kriznim momentima i bolje rešavaju probleme.

Aktivna deca imaće bolji elan i više motivacije u budućnosti i za obavljanje radnih zadataka i poslova, posebno onih poslova kod kojih je važna fizička spremnost.

Takođe, fizički aktivna deca bolje uče i brže savladavaju gradivo, jer im je mozak uvek u dobrom stanju. Brže učenje dolazi do bržeg uspeha i napretka na poslu.

Sport uči decu da nisu sami i da su drugi u njihovoj okolini važni. Timski sportovi posebno razvijaju dobre međuljudske odnose i lakše prevazilaženje problema u komunikaciji. Vaše dete će naučiti da funkcioniše u timu, što je presudno kada radite sa kolegama na poslu i deo ste tima.

Sportski duh koji se kod deteta razvija tokom treniranja, budi mnogo lepih i važnih vrlina. Pre svega to su etika, moral i poštovanje drugih. Dete će naučiti da se ponaša kada gubi i kada pobeđuje i da ostane dostojanstveno u svakoj situaciji.

Deca koja se bave sportom su mnogo više disciplinovanija od dece koja se ne bave sportom, a to znači prihvatiti ne samo poraz i pobedu, već i obaveze. Žrtvovati se za više ciljeve i ostati na svom putu uspeha. Ukoliko se vaše dete bude bavilo profesionalnim sportom, disciplina će biti jedna od najvažnijih stvari, koje će morati da nauči. Odricati se sitnih zadovoljstava i fokusirati se na cilj, kada je najteže je najvažnija lekcija svakog sportiste, a ta lekcija mu može doneti uspeh i na svim drugim poljima.

Oko sebe imamo niz primera da su uspešni sportisti uspešni i u biznisu i u porodičnom životu, zato što su usvojili dobar sistem vrednosti i to prenose na sva životna polja.

Fokus je veoma važna stvar u bilo kojoj oblasti. Deca koja se bave sportom uče da ostanu fokusirana i motivisana, a to rade i kada se zaposle, pa na taj način postaju mnogo uspešnija od ljudi koji imaju različite faze i nisu razvili fokus, discipline i motivaciju koja je neophodna za bilo koji uspeh.

Tako da možemo zaključiti da deca koja se bave sportom ne moraju automatski postati uspešna na svim drugim poljima, ali su automatski ostvarili veliku prednost i usvojili veštine koje ih najčešće na kraju dovedu do uspeha.

Pošaljite komentar