Ritmička gimnastika jeste zahetvan ali i lep sport, koji je jedan od najzinimljivijih koji će vam držati pažnju i zainteresovanost, čak i nakon deset godina treniranja. Ipak, po mnogo čemu ritmička gimanstika je puno zahtevniji sport od mnogo drugih sportova.

Jedan od razloga je taj što bi sa ritmičkom gimnastikom trebalo krenuti što ranije, ako želite da ostvarite uspeh. Početak treniranja bi trebalo da bude već oko pete godine, dok je u tinejdžerkom periodu moguće trenirati samo rekreativno.

Drugi razlog je što na nastupim ritmičke gimnastičarke moraju da igraju na nekoliko važnih frontova,a to znači da paze na svoje pokrete, da paze na rekvizite, da prate ritam i još puno toga što nastupe čini jako stresnim, al ovaj sport vežba multitaksing. Drugi sportovi se fokusiraju samo na određeni cilj a to je dati pogodak, kao što je koš ili gol, dok ritmička gimnstika zahteva istovremeno izvođenje i sklapanje svih elemenata u jednu harmoničnu celinu.

Ritmičke gimnastičare moraju da budu veoma izdržljive ali i strpljive, jer se treninzi makar u prvih nekoliko godina zasnivaju na neprekidnom ponavljanju jednih istih pokreta do perfekcije. kada se pokreti besprekorno uvežbaju, tada se u igru uključuju i drugi elementi poput muzike, akrobacija, rekvizita.

Stalni fokus   je jako stresan i zato ritmičke gimnastičarke prolaze kroz veliki napor kada se spremaju za takmičenje, do zadnjeg momenta.

Ritmička gimanstika zahetva više disciplina kao i to da se one savršeno uklope u jedan nastup. Na takmičenjima s egleda sve od držanja gimanstičarke, do njenog vizeulnog nastupa, odabira muzike, rekvizita, vladanja scenom i svim detaljima, kao i pokretima koji moraju biti izvedeni u tačno određenom trenutku.Submit Your Comment