Moglo bi se reći da je ritmička gimnastika jedna od najslojevitijih sportova, koji je spoj sporta, umetnosti, igre i muzike i to ga čini jedinstvenim i prelepim,vrlo privlačnim posebno za male devojčice. Njena čar je u tome što vam ovaj sport ne može dosaditi, jer uvek ostavlja prostora za kombinaciju različitih tehnika i elemenata, kombinovanje muzičkih numera sa pokretima i autentično izražavanje pojedinca.

Svaki trening ritmičke gimnastike se sastoji iz više celina. Na prvom mestu tu su gimnastičke vežbe koje se rade u procesu zagrevanja. Tu su i tehnički elementi odnosno tehnika korišćenja različitih elemenata i rekvizita koji se koriste u gimnastici kao što su lopta, obruč, čunjevi i drugo. 

Od svih tih elemenata na kraju se pravi koreografija, koja se vežba do perfekcije a time se razvija i fokus i disciplina. Razvijanje fokusa nastaje baš zbog potrebe da se svaki korak i vežba u gimnastici urade bez greške, za šta je potreban veliki broj ponavljanja. To gimnastičare uči upornosti i trudu,a ta veština se preliva i na sve druge aspekte života.

Izdržljivost, fleksibilnost i snaga jesu oličenje ritmičke gimnastike i baš zato se preporučuju devojčicama u najmlađem  uzrastu.

Ritmička gimnastika je i veoma atraktivna za sve devojčice, zbog prelepih kostima kakvi se koriste na nastupima i scenske šminke i rekvizita koji deluju impozantno na sceni.

Trening u ritmičkoj gimnastici je veoma višeslojan, uključuje individualan rad, rad u grupi, sa detaljnom analizom  treninga, nadzorom trenera i korigovanju pogrešno izvedenih vežbi. Trening se analizira kako bi se umeće ritmičke gimnastike usavršavalo i razvijalo.

Svi benefiti ritmičke gimnastike su već odavno poznati, a to su jačanje samopuzdanja, timskog duha, fokusa, discipline, kreativnosti i fizički ali i duhovni razvoj.Submit Your Comment