U ovom, sedmom delu teksta o ritmičkoj gimnastici, opisujemo svaki rekvizit ponaosob.

Dakle, krenimo od vijače. Ona je izrađena od nekog sintetičkog mateijala ili od konoplje. Predstavlja veoma energičan rekvizit, gde takmičarka mora da pokaže svoju spretnost, odnosno koordinaciju pokreta i skočnost.

Obruč se izrađuje od drveta ili od plastike, i težine je oko trista grama. Prečnika je od 80-90 centimetara, a osnovna prednost je u tome što on dozvoljava različite tehnike i rad elemenata telom. 

Lopta je izrađena od gume, i teška je četiristo grama. Prečnik joj je od 18 do 20 cm, a kada se takmičarka odluči za loptu, to znači da će pokazati svu svoju fleksibilnost i pokretljivost tela. Izvođenje vežbi obično prati klavirska lagana muzika, za razliku od na primer, vijače, koja je za brže ritmove.

Traka je sačinjena od satena, i širina joj je od četiri do šest centimetara, a dužine je šest metara. Postoji i štap, koji je dužine od 50-60 cm, i na njega je nakačena traka.

Čunjevi mogu da budu drveni ili plastični, teški su 140 grama svaki, i od 40-50 cm dugački. Sa njima se uvek radi u paru.

Pošaljite komentar