Kao što znamo, ritmičku gimnastiku treniraju samo devojčice i devojke, a osnovna razlika u odnosu na sportsku gimnastiku, je što nema akrobatskih veština.
To znači da se izvode samo plesni pokreti koji su graciozni, dok sve to prati muzika, a takmičarke koriste čunjeve, trake, lopte, obruče i vijače. 

Ritmička gimnastika svoje korene ima u 19. veku, dok svoju punu ekspanziju doživljava pred početak Drugog svetskog rata, i to u Istočnoj Evropi. Tada se smatrala disciplinom koja je eksperimentalna i namenjena devojčicama. 
1963. godine, ritmička gimnastika biva priznata i zvanično kao sport. Na olimpijskim igrama pojavljuje se u redovnom programu 1984. godine.

Na OI u Sidneju, 2000. godine, javlja se treća gimnastička disciplina i to je trampolina. Interesantno je čuti kako je nastala. Trampolina je korišćena za pripreme kosmonauta i njihov trening, a sve zbog trke u osvajanju svemira između Amerike i SSSR-a. 

Profesori sa Univerziteta Ajova, Leri Grisvold i Džordž Nisen, razvijaju taj koncept, iako tada nisu ni slutili da bi to mogao jednoga dana, da postane olimpijski sport.

Pošaljite komentar