Ritmička gimnastika je gimnastička disciplina nastala u Rusiji i predstavlja najlepši spoj gimnastike i plesa. To je sport koji pleni elegancijom, izuzetnom pokretljivosću tela i majstorstvima u korišćenju rekvizita, a sve to u divnoj harmoniji sa muzikom. To je sport za koji sporstki stručnjaci smatraju da najbolje utiče na razvoj ženskog tela i zbog toga je i namenjena samo devojčicama.

Počela je da se razvoja tridesetih godina prošlog veka. Svetska prvenstva su počela da se održavaju od 1963. godine, mada je kao zaseban sport priznata tek 1973. Godine. U program Olimpijskih igara prvi put je uključena 1984. godine u Los Anđelesu, kada je naša predstavnica, Milena Reljin, osvojila peto mesto.

Jedan od bitnih obeležja ritmičke gimnastike čine rekviziti. Ima ih pet: vijača, obruč, lopta, čunjevi i traka i svaki ima svoju posebnu namenu. Vežbe sa vijačom su često najrazigranije, sa raznim skokovima, avežbe sa loptom su najsmirenije i najelegantnije. U takmičarskom programu višeboj čine četiri vežbe, a Međunarodna gimnastička federacija na početku svakog olimpijskog ciklusa određuje koje. 

Pored individualnih i ekipnih nastupa, ritmičku gimnastiku čine i grupne vežbe. Grupu čini pet gimnastičarki, a od njih se u vežbi, pored svega što se viđa u individualnim vežbama, očekuju i zanimljive saradnje, kao i savršena sinhronizacija, što njihove nastupe čini posebno atraktivnim.

Kontakt telefon za sve informacije 065 8 555 222 - prof Zoran Vranov


Pošaljite komentar